Diéta vagy zabálás az ünnepek alatt
Engedjem el a kalóriaszámlálást és élvezzem az ízeket vagy legyek erős, bármi kerüljön is az asztalra?


Fogyókúrázni az év bármely szakaszában trükkös lehet, de az ünnepek alatt ez még nagyobb kihívást jelent. Az év legzsúfoltabb időszakában az ünnepi készülődés mellett a nagy családi összejövetelekre jellemző evés-ivás megnehezíti az éppen diétázók életét.
Így sokan azon töprengenek az ünnepek közeledtével, hogy vajon tartsák-e a diétát az ünnepek alatt, vagy esetleg jobb szüneteltetni és visszatérni majd a célokhoz karácsony után? A szakértők szerint érdemes megvizsgálni az egyéni helyzetet. Íme néhány tipp, ami alapján el tudod dönteni, mi a legjobb számodra:

MIÉRT NE HAGYD ABBA AZ ÜNNEPEK ALATT

Számos pozitív hatása lehet, ha úgy döntesz, nem hagyod abba a fogyókúrát az ünnepek alatt.

Tart a lendület!
Szakértők szerint egyszerűbb fenntartani az egészséges életmódot, mint többször újrakezdeni.

Hamarabb elérheted a céljaidat!
Tartani a szokásokat az ünnepek alatt még azt is jelentheti, hogy könnyebben elérhető az áhított célod, mivel nem fogod felszedni azokat a kilókat, amit az emberek többsége az ünnepek alatt felszed.

Bebizonyítod, hogy meg tudod csinálni!
Az ünnepek alatti fogyókúra folytatásának legnagyobb előnye az, hogy valószínűleg soha nem fogsz nagyobb kihívással teli időszakot találni, ami egy nagyszerű lehetőség, hogy próbára tedd a kitartásod. Ez az időszak megköveteli az előretervezést, kedvenc desszertjeid egészségesebb és alternatív elkészítését, összejöveteleken a tudatos jelenlétet és táplálkozást. Ha ezt átvészeled, az év többi része már gyerekjáték lesz!


TIPPEK A FOGYÓKÚRA FOLYTATÁSÁHOZ

Ha úgy döntesz, hogy az ünnepi időszakban keresztül viszed a fogyókúrával kapcsolatos terveidet, használd az alábbi stratégiákat, hogy ne legyen olyan nehéz:
Ne foszd meg magadtól az ételt!
A koplalás visszaüthet. Néha a túlzott korlátozás az élelmiszerek iránti megszállottsághoz vezethet, ami aztán túlevést generálhat. Bölcs döntés lehet például, ha valaminek nem tudsz ellenállni, egyél belőle, de csak mértékkel.
Először töltsd fel magad fehérjével!
Keress magas fehérjetartalmú rágcsálnivalókat, ha összejöveteleken veszel részt. A fehérje a leginkább laktató makrotápanyag. Ha először fehérjében gazdag ételeket eszel, akkor gyorsabban jóllaksz. Így kevésbé valószínű, hogy túlzásba viszed azokat az ételeket, amelyek nem járulnak hozzá a célod eléréséhez.
Soha ne menj el egy összejövetelre éhesen!
Érdemes a buli előtt egy keveset enni. Az okos döntések kulcsa a farkaséhség elkerülése. Ha túl éhesek vagyunk, a táplálék iránti biológiai vágyunk átveszi a hatalmat, és ez szinte mindig rossz választásokhoz vezet.
Egy kis bűnözés belefér?!
Különösebb károkat nem okoz, ha egyszer-egyszer kicsit többet eszel a kelleténél - de kellemetlen tud lenni. Fájó hassal bulizni pedig nem olyan nagy élmény.

AZ ÜNNEPEK ALATTI FOGYÓKÚRÁZÁS HÁTRÁNYAI

Van, hogy egyszerűen képtelenség fenntartani az egészséges életmódot az ünnepek alatt – és nincs is ezzel semmi baj. Lehet, hogy túl sok az elfoglaltságod, nincs elég időd magadnak főzni, esetleg egy hektikus munkabeosztásod van. Íme néhány eset, amikor jobb egy kis szünetet tartani:
Erős a kísértés
Az ünnepek alatti fogyás a kísértés miatt igazán nehéz. Néhány ember számára ez egyszerűen túl sok, és jobb, ha ezalatt az idő alatt nem korlátozzák magukat.
A szinten tartás reálisabb lehet
Van, akinek jobb, ha csak az az eddig elért állapot megőrzésére törekszik. Reálisabb cél lehet a jelenlegi testsúly fenntartása és a nem kívánt súlygyarapodás megelőzése az ünnepek alatt.
Úgy érezheted, hogy kimaradsz valamiből
Ha egy családi összejövetelen esetleg úgy érzed, hogy túl nehéz visszafognod magad, lehet, hogy az ünnepek idejére a megfelelő döntés számodra a diéta felfüggesztése

TIPPEK A SÚLYOD MEGTARTÁSÁHOZ

Ha úgy döntesz, hogy az ünnepek alatt szünetet tartasz, itt van néhány tipp, hogy ne veszítsd el az eddig elért eredményeidet.
Maradj aktív!
Az ünnepi összejövetelek után sétáljatok egyet! Mozgásban maradni nem csak a testnek, de a lelkednek is jót tesz.
Tartsd meg a hétköznapi étkezési szokásaidat
Igyekezz ragaszkodni az egészséges életmódodhoz, de időnként élvezd az ünnepi finomságokat is. Emlékezz, mennyi időt és energiát fektettél az eddig elért eredményeidbe. Ugye jobb lenne, ha nem kéne januárban elölről kezdeni az egészet?
Legyél tudatos evés közben is!
Ha a nagyi csak karácsonykor készít almás pitét ne csak habzsold, élvezd is! Milyen illata van? Milyen a textúrája? Milyen konkrét ízeket érzel? A túlevés elkerülésének egyszerű módja a tudatos jelenlét, ami egy nagyon fontos lépés a tudatos étkezés folyamatában.

Bárhogy is döntesz, törekedj az egyensúlyra! Az egészséges súly megtartásához nem csak a mennyiséget, de a minőséget is figyelned kell. Ha tudatos vagy, ezeket szem előtt tartva élvezheted az ünnepi finomságokat!

Forrás: https://blog.myfitnesspal.com/should-you-pause-your-weight-loss-efforts-over-the-holidays/




KIRCHHOFER S.E.